Nikicka Супер ТОРМОЗ модератор
БРОЈ НА Тормоз ПОСТОВИ : 748 ТОРМОЗ порака : Јас сум госпогица Тормозерка Љубовен статус : Free Години : 33 Локација : Домче Занимање : Студентка Се чувствувам : Фино Е Баш вака : ПОЕНИ ЗА АНГАЖИРАНОСТ : 1815 ВАШИОТ РЕЈТИНГ : 36
Мојот миленик : Се вика : Глувчо
| Предмет: Re: ПАП тест... Вто 25 Aвг 2009, 17:09 | |
| Папаноколау тест (ПАПА тест)
ПАПА тестот е метода која се користи за откривање на абнормални, за рак потенцијално опасни, клетки на грлото на матката. Абнормални резултати добиени од ПАПА тестот често пати се прв знак за присуство на инфекција, воспалување или рак на грлото на матката. Ако се добијат абнормални резултати на ПАПА тестот, неопходно е да се изведат дополнителни тестови и испитувања за да се утврди дали навистина станува збор за преканцерозна состојба (постои само ризик за рак) или пак веќе станува за вистински рак на маткиното грло. Тестот прв го развил Dr. George Papanicolau пред повеќе од 60 години и денес се уште претставува многу ефикасен тест за рано откривање на преканцерозни промени и рак на грлото на матката. Денес ПАПА тестот рутински се изведува во склоп на гинеколошкиот преглед на жената. Според препораките на Американската асоцијација за рак првиот ПАПА тест треба да се спроведе кај секоја жена 3 години по нејзиното прво сексуално искуство или штом наполни 21 година, без разлика на тоа дали дотогаш имала или не сексуално искуство. По 21 година од животот, се препорачува ПАПА тестовите да се изведуваат според следниот распоред: 21 до 29 Еднаш годишно тестирање со ПАПА тест.
30 до 69 Ако на три последователни ПАПА тестови се добијат нормални резултати, тестот може да се изведува по еднаш на секои две или три години.
над 70 Ако ПАПА тестовите покажале нормални резултати во последните 10 години и ако последните три последователни тестови биле нормални, може да се прекине со ПАПА тестирање во иднина. | |
|
°•MoonLight•° ToРмОзЕр
БРОЈ НА Тормоз ПОСТОВИ : 2919 ТОРМОЗ порака : Тоа што нема да ме убие, ќе ме направи посилна! Љубовен статус : Во совршена и идилична врска Години : 37 Локација : Пред компјутер Занимање : Студент Се чувствувам : Вљубено Е Баш вака : ПОЕНИ ЗА АНГАЖИРАНОСТ : 3036 ВАШИОТ РЕЈТИНГ : 60
Мојот миленик : Се вика : Торко
| Предмет: Re: ПАП тест... Вто 28 Jул 2009, 16:21 | |
| Утре идам на пап тест... Да ми биде мирна душата се ќе си направам и ехо и пап се што треба. 2 години не сум направила вакви испитувања, а треба да се прават барем еднаш годишно. | |
|
°•MoonLight•° ToРмОзЕр
БРОЈ НА Тормоз ПОСТОВИ : 2919 ТОРМОЗ порака : Тоа што нема да ме убие, ќе ме направи посилна! Љубовен статус : Во совршена и идилична врска Години : 37 Локација : Пред компјутер Занимање : Студент Се чувствувам : Вљубено Е Баш вака : ПОЕНИ ЗА АНГАЖИРАНОСТ : 3036 ВАШИОТ РЕЈТИНГ : 60
Мојот миленик : Се вика : Торко
| Предмет: ПАП тест... Чет 04 Сеп 2008, 16:51 | |
| Дали имате направено до сега папаниколау тест? Ваши искуства и совети | |
|